Digital Marketing Interview Questions

Today we will be talking about Digital Marketing Interview Questions.

So, you’ve finished your Digital Marketing course and landed your first interview in your dream company. Not knowing which Digital Marketing Interview Questions will be asked to you can sabotage your interview

A Digital Marketers is always be prepared. So, Let me cover some questions that can really really help you in your first few Digital Marketing interviews.

 

Why should you be reading this article?

We suggest you read this article because it will assist you to learn things and get good insights on the topics like:

  • Knowledge-based and practical Digital Marketing Interview Questions and Answers.
  • These Questions can help you crack the interview.
  • These are some of the most commonly asked Digital marketing questions and answers asked in an interview.
  • We have a few tips at the end of the article for you to prepare for your Digital Marketing Interview

 

So, Let’s get cracking.

1) How would you define Digital Marketing?

Digital Marketing is all about a brand’s initiative to gain traction across all the digital platforms. Engaging with customers and reaching out to them through digital media.

Conventional Marketing has worked well in the past but it limits a brands reach and interaction with the customers. This one-sided communication hinders the growth of the company. We all know that effective communication is the best way to grow. This is where Digital Marketing triumphs.

Digital marketing is not just plain and simple Sales and Marketing. It has evolved beyond that. Now Digital marketing consists of finding new talents, market research, serving customers, brand building, lead generation, customer acquisition and interaction with the customers.

Digital Marketing has multiple platforms like search engines, brand website, social media, content platforms and a more.

 

2) How can you categorize Digital Marketing?

This is one of the most commonly asked questions in Digital Marketing Interviews. This question will give the interviewer an idea about your understanding of Digital Marketing. You can start off by explaining that there are two types of Digital Marketing:

Inbound Marketing

Inbound Marketing means to attract the audience and traffic/leads to increase the inbound traffic volume via several promotional activities like content marketing, social media, webinars, e-books, newsletters, and SEO etc. This draws the visitors to the website and helps them learn about the company.

Outbound Marketing

This is the quite opposite of Inbound Marketing. In this form of Digital Marketing, the company or the brand reach out to the potential audience or clients via Digital platforms like emails, running ad campaigns and calls.

 

3)Why is Online Marketing used more often then Offline Marketing?

Ans: Digital marketing has various benefits like:

  • High numbers of leads can be generated.
  • The reach is extraordinary. The reach over the audience is vast.
  • Online marketing platforms have no Geographical boundaries.
  • Digital Marketing provides meaningful and actionable data at any time and within the budget.
  • Everything is measurable and can be tracked.

 

4) What is a Responsive Website?

Ans: A responsive website means a site created using Responsive Web Design (RWD). It is a superfast website which adjusts its layout as per the viewport size and the orientation of the device. Whether the content is on the big screen or a small screen the layout provides an optimal experience on the particular screen size.

 

5) What is the most effective way to increase website traffic?

To increase website traffic, the main focus should be building consistent referral links and On-page SEO management. It will not only help one gain visitors but also increase the visibility of the brand. However, a brand should focus on user retention and by providing an amazing User experience.

For instance, getting a link from NeilPatel.com and receiving 10k visitors on the website is quite a good turnout but we already know that the conversion rate will be fairly low. But, if we focus on creating a good User Experience then you will experience an increased rate of visits in a couple of months.

 

6) Tell us some useful Digital Marketing tools?

Tools are very important in Digital marketing. Here are a few tools that you can use for enhanced results:

  • Keyword Everywhere
  • Moz
  • RankWatch
  • Crazy egg Heatmaps
  • Ahrefs
  • SemRush
  • Favicon Generator
  • Google Trends
  • XML Sitemap Generator
  • Alexa Ranking
  • Digital Point Keyword Tracker
  • SubmitExpress Link Popularity
  • Google Keyword Planner
  • Kissmetrics
  • Buzzsumo
  • MailChimp
  • Unbounce
  • Adexpresso

 

7) Do you know the difference between branding and direct marketing?

Ans: The difference between Branding and Direct marketing is that:

In Branding

The brand needs to expose itself on apps and sites with mass reach. The best practices are YouTube ads, custom ads, display adds target and remarketing.

In Direct Marketing

The main focus here is to communicate with the target audience. The best practices here are shopping ads, dynamic search ads and search network only.

 

8) How do you define Google AdWords Remarketing?

Ans: Google Adwords Remarketing is a simple retargeting strategy where a website visitor is targeted again because he landed on the website but didn’t purchase anything.

 

9) What are some of the limitations of Online Marketing?

Ans: There are a few limitations of Online marketing:

Too Competitive: Since the online platform is the most effective, easily accessible, cost-effective and accountable by design, it is preferred by most brands. It gets too tough to get noticed among these competitive brands.

Too much information: Getting information from all sides can be a bit overwhelming. Too much data provided by tools gives you too many options and it can confuse you. It takes practice to get used to all the data and information.

Optimum use of Analytics: Merely having analytics for everything is not the answer. The data is useless if you don’t know how to read it. All the data can be misleading and you can end up in a wild goose chase.

 

10) What made you choose Digital marketing as a career?

Ans: Be totally honest here.

Answer how you got to know about the course? Where you finished your course from? Why you applied for this job in the first place? Why are you attracted towards Digital marketing?

Here talk about the potential of Digital Marketing in the near future and in the long run. This will help you and showcase you as a well-read candidate.

This question will help the interviewer wants to know your commitment to the company and the industry and help them make a decision to pick you as the right candidate.

 

11) How do you keep yourself updated with the latest Digital marketing trends?

Ans: This is a trick question often asked in Digital Marketing Interviews. Your answer will set your level of professional knowledge about the field. Prepare your answer with your personal opinion.

One thing that can be safely said is that Digital Marketing will replace conventional marketing in the near future. But right now, Digital marketing and conventional marketing are complementary to each other.

 

Social Media Marketing Interview Questions

The above questions were some of the generic Digital Marketing Interview Questions but if you want some specific questions regarding Social Media Marketing, we have got that as well. Social Media Marketing Interview Questions are as follows:

 

12) Can Social Media Marketing help my business grow?

Absolutely yes. As a matter of fact, not using social media marketing can actually harm the way your business is portrayed. Having an online presence on social media is considered important and reputable regardless of the business you are in.

 

13) How can my company benefit from Social Media Marketing?

It is not about taking advantage of Social Media. It’s about communicating with your consumers. Being available to your customers and your potential clients via social media is very important nowadays. Developing a relationship with them can help you and them.

 

14) How should we measure our Social Media Marketing success?

Ans: Social Media success is measured by the same metrics as any other marketing activity i.e, leads, traffic and customers. Instead of counting the number of fans and followers, one should focus on how many people it drives to your site, the number of qualified leads, and conversion of those leads to customers.

 

15) What is the cost of Social Media Marketing? What’s the ROI?

One thing a company should always keep in mind that Social Media Marketing is never free. Whether you are asking an employee to do it adding to their workload, spending your own valuable time on it, hiring a social media employee or hiring a digital marketing firm, there is always a cost involved.

The key to getting optimum ROI is to remember that ROI doesn’t necessarily mean revenue. It can mean increasing email subscriptions, getting new leads or even engaging with customers. Your social media marketing strategy should be focused on your goals.

 

16) Is a blog necessary as my company’s Social Media strategy?

Ans: Yes. A blog has multiple benefits. Not only it has SEO focused benefits but also it increases your credibility as an industry expert. A blog is also important for Social Media Marketing.

A social media post with a link to a blog post can increase your traffic. A fresh blog post on a regular basis will give you an opportunity to talk to your fans and help drive traffic to your site.

 

17) Is Social Media for B2C or B2B businesses?

Ans: It’s important for both types of business but in different ways. If it is B2C then you can focus on more light-hearted and fun social media posts. On the other hand, B2B business should focus on valuable industry content. The posts should be used as a tool for connecting a business with its customers. Bottomline, Social Media is important for both types of business.

 

18) How can we use Facebook for marketing?

Ans: Facebook is the biggest platform of choice for over 1 billion people worldwide. You can use this platform to connect and interact with your audience. Interesting content will motivate people to share your content.

 

19) How can we use Twitter for Marketing?

Twitter has over 313 million users. It is ideal for sharing your content because of industry influencers present on this platform. You can connect with them and build a solid network.

Tweeting relevant and valuable content throughout the day will help you gain a lot of traffic and leads through this platform.

 

20) How can we use LinkedIn for Marketing?

Ans: LinkedIn is a great place to share your content because it has over 467 million users in the world. But most importantly it is a great place to share your credentials with the world and interact with your audience online. LinkedIn groups can also be used as useful tools. You can start discussions and answer questions and contribute to discussions. This will make you an industry thought leader.

 

21)  How can we use Pinterest for Marketing?

Ans: Pinterest is an important social platform with 200 million monthly users which can help penetration in invaluable demographics. Posting on Pinterest is simple, save your post as a pin. The post can be an image or a video and it can be linked back to the original source. So, Pinterest can be a helpful source of referral traffic.

 

22) Explain how outreach is an important part of SMM?

Ans: Guest blogging is one of the most widely used methods of getting backlinks to the website. Guest blogging can be done with the help of social media outreach. You can connect with other influencers in your industry on social media, build relationships and come to terms with each other to promote each others content. Guest blogging can boost your traffic and generate more leads.

 

23) Can I Control My Brands Online Presence?

It is not really possible to take control of your brand online because you can’t ‘control’ what they say. Whether you are in a conversation with people or not, people will talk about your brand online. The only thing you can do is join them in a conversation. Get in touch with your followers or subscribers and influence them and channel them in a direction you are happy with.

 

24) How Much Time Should Be Spent On Social Media On a Weekly Basis?

Ans: In Socia Media, timing is everything. You can reach your specific audience in real time and there are many tools that can help you automate and schedule posts but you need to keep track of the activities on Social Media throughout the day so that you can engage with your audience and respond to comments. If social media is done right then help you achieve great results.

 

25) Which companies facebook strategy you really like?

Ans: Now, here you have to give an example of a company or a brand that is similar to the industry you are giving an interview in.

For Example, Reebok is an excellent example of a Facebook page. Their content is clear, motivating and not pushing too hard. The images are high-quality, clear, not too graphic and attractive. The same goes for videos. The engagement on the page is moderate and that’s what makes the page more believable.

 

26)Which companies facebook strategy you really like?

Ans: Now, here you have to give an example of a company or a brand that is similar to the industry you are giving an interview in.

For Example, Reebok is an excellent example of a Facebook page. Their content is clear, motivating and not pushing too hard. The images are high-quality, clear, not too graphic and attractive. The same goes for videos. The engagement on the page is moderate and that’s what makes the page more believable. And that’s what makes their page great.

 

Search Engine Optimization (SEO)

The list of Digital Marketing Interview Questions is long and next on the list is SEO Interview Questions. SEO or Search Engine Optimization is a vital part of Digital Marketing and in interviews, you will be asked several questions related to it. So, let’s get this part of Digital Marketing Interview Questions started.

 

27)  How do you define SEO?

Ans: This is the most commonly asked question in Digital Marketing Interviews. Try to give a short and clear answer.

Search Engine Optimization is a method of increasing traffic to a website by improving a website’s rank on the search engine and its authority.

SEO is interesting because it requires improving the quality of content by infusing relevant keywords. SEO is also about the optimizing the website’s HTML which helps the website to be found on the relevant searches. The HTML optimization includes Meta Title, Meta Description, and Images. Internal Linking and External linking is also important for a website.

 

28) What are factors that help rank on SERP?

Ans: The Factors that help rank on SERP are:

  1. On-Page SEO
  2. Off-Page SEO

 

29) What Do You Know About On-Page SEO?

Ans: There are certain factors that are in On-page SEO like Title tag, Meta tag, Site structure, Links, Keyword and Site Content. We need to optimize all these to gain rankings on SERP.

 

30) What Do You Know About Off-Page SEO?

Ans: In Off-Page SEO we need to work on Directory submissions, link building activities, fresh content and social media. These are the activities that build authority of a website by increasing the Domain Authority of the page.

 

31) What Are The Important Factors Of On-Page SEO?

Ans: Some of the important factors like:

  • Meta tag
  • Title tag
  • Sitemap
  • Internal Linking
  • Bread Crumbs
  • Images
  • Keywords

 

These are some of the most important factors.

 

32) What Are The Important Factors Of Off-Page SEO?

Ans: Some of the important factors like:

  • Blog Writing/ Posting/Creation
  • Article Submission
  • Directory Submission
  • Social Media
  • Press Release
  • Classified Submission

These are some of the most important factors.

 

33) What Is Keyword Research? How do you do it?

Keywords are the key phrases that we have to incorporate in our content in order for it to rank. Keyword Research is a process of finding out relevant keywords that will help you rank on the SERP.

There are certain tools that help in Keyword Research. After typing a keyword in Google, there are certain suggestions that Google spits out. You can use Google Related Keywords. These are the keywords that people search for the most.

 

34)Which tools have you used for Keyword Research?

There are some really excellent tools for Keyword Research like:

  • Keywords Everywhere
  • Uber Suggest.io
  • Keyword Shitter
  • Ahrefs
  • Google Keywords Planner

 

35) What Is Keyword Density?

Ans: There is a certain amount of times that you have to insert your Focus keyword in the article or the blog. If you insert the keywords less number of times then the Keywords Density will be less and Vice Versa. 0.5% Keyword Density is the ideal number. The SEO plug-in will show you the keyword density according to the length of the article.

Note: The above Digital Marketing Interview Questions about keywords can also help aspiring Content Writers

Also Read this for In-depth knowledge of Keywords Research: Keyword Research Cheklist

 

36) What Are WebMaster Tools?

The Webmaster tool is also known as Google Webmaster Tool or Google Search Console. It is a free service offered to all the website admins. This tool can be used to monitor and track your site’s execution, clicks, CTR, and Impressions. You can submit links for Google to crawl, find errors, screen backlinks and a lot more.

 

37) What is LSI?

The full form of LSI is Latent Semantic Indexing. It is a data retrieval technique.

 

38) What SEO Tools have you used in the Past?

Ans: There are a few tools that are my favorite. Like:

  • Google Analytics
  • Google Webmaster Tools
  • MOZ
  • SEMRush
  • Buzzsumo
  • SimilarWeb

 

39) What is Black-Hat SEO and What techniques are used in it?

Black-Hat SEO techniques are forbidden techniques that are banned by Google. If used then these techniques can result in penalizing your site.

The Black-Hat techniques are:

  • keyword stuffing
  • hidden link
  • incorrect keyword
  • mirror side
  • doorway pages
  • link farming

 

40) What metrics do you measure for Seo success?

The success of an SEO campaign depends on the type of business and your business objectives.

However, there are three factors or key performance indicators that should be considered in the success of an SEO campaign.

  • Traffic
  • Rankings
  • Conversions

 

41) Do you know about DA and PA?

Ans:  DA stands for Domain Authority and PA stands for Page Authority. Domain Authority can be found out by a tool developed by Moz. This tool predicts how well a website ranks on SERP. DA is scored out of 100. So, the higher the DA the better a website performs.

PA stands for Page Authority. This is also developed by MOZ. It figures out how a specific page ranks on SERP.

 

42) What are Internal Links and Anchor texts?

Internal linking is a procedure of linking your specific page to a page of your own website. This factor is taken into consideration in On-Page when Google crawls a website. It tells Google how well internally connected a website is.

Anchor text is a Hyperlink that takes you to the linked page. For example, If  I want to link my homepage in one of the articles on the website then all I have to do is put the word HomePage in the article and hyperlink it to the homepage. Then the word HomePage becomes the Anchor Text.

 

43) What are 301 and 302 Redirects?

Both of these redirects are used to redirect one page to another. The only major difference between these re-directions is that 301 is used for permanent redirection and 302 is for temporary redirection.

Note: All the SEO related Digital Marketing Interview Questions are handpicked for freshers.

Google Adwords Interview Questions

Next on the list of Digital Marketing Interview Questions is Google Adwords. Nowadays every aspiring digital marketer is expected to have a little working knowledge of Google Ads. It is an integral part of Digital Marketing so don’t shun the idea of not keeping Google ads in the list of your Digital Marketing Interview Questions.

44)  What is Adwords?

Adwords also known as Google AdWords is one of the services by Google where advertisers use for online promotion of their website or content. Adwords is majorly used for traffic and lead generation. The ads are short with refined keywords and partner websites.

 

45) What is Broad, Phrase and Exact match Keywords?

Ans:  Broad Match is a match type which reaches a very wide audience. When someone uses broad match, their ad will be eligible to appear whenever someone searches for a query that includes any words in the key phrase. For example: If you use broad match “Luxury Car” then your ad will be visible if some searches “fast cars”, ‘Luxury cars” or ‘Super Cars”.

Phrase match gives you a higher control of your ads. Your ad will only appear if some searches using your keyword in the exact order, but there might be other words either entered before or after that phrase.

Exact match is the most specific keyword match. If using exact match keyword type, your users will only be able to see your ad when they type the exact keyword phrase.

 

46) What is Enhanced CPC and Manual CPC?

Ans: Enhanced CPC or ECPC is designed to get more conversions from manual bidding. It automatically adjusts your manual bids for clicks that seem more or less likely to lead to a sale or a conversion.

Manual CPC is a bidding method that gives you control over your ads bidding. It lets you set your own maximum cost-per-click. It is completely different from automated bid strategies which set the bids for you. You can set the maximum amount that you could pay for each click on your ads.

Note: Get more knowledge here – Google Adwords Help

 

47) How do you analyze your competitor’s Google ad campaign?

Ans: There are several ways to analyze your competitor’s Google Ad campaign. Once you’ve got some experience in Google Adwords then you can easily interpret different elements in your competitor’s ad campaigns.

There are different tools that can be used to analyze your competitor’s ad campaign:

1) Spyfu

2) SimilarWeb

3) Ispionage

Google Analytics Interview Questions

It doesn’t matter if you are running an SEO campaign or an Adwords campaign, Google Analytics comes in handy to measure certain KPI’s of your campaign. We have listed down some GA questions so that you can include them in your Digital Marketing Interview Questions list. These questions will help you a ton. One thing to keep in mind is that these Digital Marketing Interview Questions are for freshers.

48) What is Google Analytics and why is it used?

Answer: Google Analytics is a free web analytics software developed by Google to track the performance of your website. The main aim of this tool is to provide information about the site like Total users, Total sessions, bounce rate and more. This helps the admin of the website to make decisions on how to improve the website’s traffic, leads, and revenue.

 

49) What are conversions and How to track them via GA?

Ans: Conversions are directly related to the goals that you have set for yourself. Conversions take place when a predefined goal is accomplished.

Conversions are also related to the ROI of the business. In simple words, if someone takes a desired action on the website, it is a conversion. For example, purchasing a product or filling a form. Whatever goal you’ve set for your website is a conversion.

 

50) What is a session?

Ans: If a user visits your website then a session starts. A single session can last up to 30 minutes without any activity. A new session will automatically start if the source of the traffic or the user changes. For example, if someone visits the website via organic results and that same person opens the same page via social media then a different session will start.

 

51) What is a segment in analytics?

Ans: A segment can be defined as a subset of data of all the data available. For example, we can create a segment for social media, paid traffic or organic traffic etc.

 

52) Define goals and How many can be created in Analytics?

Ans: A goal can be defined as a finished user activity also known as a conversion. A conversion indicates the success of your business. Only 20 goals can be created per web property.

 

53)  What Is Bounce Rate?

Ans: The amount of time a user spends on a website can be related to Bounce rate. If a visitor leaves the website as soon as he lands without visiting any other pages then the bounce rate will be high. Higher bounce rate means users are not interested in your site and it is negative for your website.

 

54) What is an optimal bounce rate for a website?

Ans: Ideally a websites bounce rate should be 30%.

 

55) What is a Funnel in Goals?

Ans: A series of pages which are expected by the user to be visited the final page which completes a goal is called a funnel. For example, an e-commerce websites funnel will go something like this:

Signup -> Add to cart -> Add Address -> Make Payment -> Thank You Page.

 

56) What do you mean by Cohort reports?

Ans: A group of users who share common characteristics and habits can be called as a cohort in the Analytics dimension.

 

57) What is the use of Acquisition reports?

Ans: Acquisitions can be used to find out the source of traffic like paid traffic or organic traffic.

 

58) What Is Attribution In Google Analytics?

Ans: Attribution means the rule or set of rules, that determines the proper flow of the funnel. For example, if a sale takes place then it is Attribution models job to figure out the proper flow of the conversion.

 

59) What Is Real-time Data In Analytics?

Ans: With this tool, we can find out the present traffic or the number of users present on the blog.

 

60) Can we track Google Adsense data in Google Analytics?

Ans: Yes, We can connect our Google Adsense with GA using the Publisher tab.

 

61) What do you understand by Average Load Time?

Ans: The average amount of time a website takes to load in the browser can be called Average Load Time. The faster the website loads the better it is for SEO.

 

62) Explain your understanding of Analytics?

Ans: Computerized Analytics is a mixture of numerical measurements and PC Programs. It provides the admin of the website with a ton of information which helps the admin to make better decisions.

 

63) What do you analyze the most in GA?

Ans: GA provides us with loads of information and pieces of information, all very important to concentrate on but these are things we can concentrate more on:

  • Unique Vs. Returning Visitors
  • Bounce and Exit Rate
  • Traffic Sources
  • Funnel and Goal Conversions
  • Top Performing Pages/Landing Pages

 

64) Is it possible to track my Adsense campaign with GA?

Ans: Yes, GA can measure the achievement of your Google Adsense. If your goal is to generate income through Adsense activities, Waisberg suggests using Google Analytics pages Report. It gives on-point perspective of which page performed the best.

 

65) How can I track and improve E-commerce sales?

Ans: You can use Goal Funnel highlight to track and investigate the endeavors of your e-commerce website.  It can even track the individual shopping basket.

 

66) How to find the keywords that are sending paid traffic to my website?

Ans: We can easily identify those keywords. The keyword column has divided paid and organic traffic.

 

67) Can the data from GA be tempered?

Ans: No, tempering of data is possible once it is processed.

 

68) What Is Benchmarking?

Ans: Benchmarking helps us to compare the data that relevant industries share anonymously and further helps us to aggregate that data.

 

69) How to setup install tracking for mobile apps?

Ans: In the first step, simply enable app install tracking in your account for Android and iOS. In the next step, you have to update your Analytics SDK for iOS and Android.

 

70) How to find out the popular pages on my site?

Ans: You can find out the popular and most clicked pages under the behavior tab and by clicking landing pages.

Note: These Google Analytics related Digital Marketing Interview Questions will help you but you need to work with the tool to get some hands on experience.

A Few Tips For The Interview

These Digital Marketing Interview Questions will prepare you for the interview but there are some things that you can do make your first impression so good that they get impressed before even talking to you. So, here are some tips for you:

  • Make an Incredible CV: Your CV is not just your ticket to the interview but it is also something that decides the topic of discussion. So, mention some of the strong points that you are expert in, in your CV.

 

  • Show yourself as a great Researcher: If you don’t know enough about the company then it shows that you are uninterested about the job and you are not aware of the job you are about to take. Read about the company and throw some facts and figures when questions are asked.

 

  • Practice the above-given questions: Practice the above questions with your friends and family to get a hang of the pressure of an interview.

 

  • Show some Hands-on Experience: The interviewers get instantly impressed if you have some hands-on experience. A study shows that you are 2.38 times more likely to get a job if you have some sort of experience.

To round it Up

Digital Marketing is one of the most emerging fields and the more emerges the process of hiring professionals becomes tough, even for entry level jobs. The list of the above Digital Marketing Interview Questions are designed to help freshers to land there dream job. To provide practical knowledge based answers these Digital Marketing Interview Questions were handpicked by experts.

Hope this article helps you in one way shape or form.

Stay tuned for more amazing articles.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *